lauantai 15. huhtikuuta 2017

pääsiäispuska ja pääsiäismenu

Eilen pitkänä perjantaina elämä tuntui lomalta. Blogin postausvauhtikin on kiihtynyt, kun vietetään toiseksi parasta aikaa vuodesta (ykkösen paikkaa pitää joulu, kakkosena pääsiäinen).

Rauhallinen aamu ja aamupala, jonka jälkeen lähdin fiilistelemään aurinkoa Kaupin metsään, tuohon meidän lähelle. Tämä oli ensimmäinen kerta tälle vuodelle tutuilla lenkkipoluilla, sää oli kirpeä ja aurinkoinen. Tarkoitus oli vaan käydä läheltä napsimassa pajunoksia kotiin koristeeksi, mutta innostuin lenkkeilemään pidemmän matkan. Ja kyllä niitä pajujakin lähti matkaan. Pajut saivat kaverikseen neilikoita ja mielestäni lopputulos tässä pääsiäispuskassa on aika herkkä.

Meinasin viritellä pääsiäispuskan oksille vielä pienet koristemunat, mutta ne näyttivätkin niin kivoilta tuossa vanhassa kynttelikössä, etten niitä raaskinut siitä enää pois ottaa.


Ja sitten siihen ruokaan. Pitkäperjantain menu oli tänä vuonna kala- ja kasvisruokaa. Lautaselle päätyi hernepihvit kylmäsavulohella, ricottajuustolla ja kananmunalla, sekä uuniperunat tillikatkarapukermaviili-täytteellä. Kokeilin ensi kertaa hernepihvien tekemistä ja olivatpa muuten hyviä! Ohjeen nappasin täältä kliks. Itse käytin koristeluun minttua (ohjeessa herneenversot) ja kuten aina, en ihan noin orjallisesti mittaillut sitruunanmehun, suolan, pippurin tms. määriä.

Hernepihvit savulohella (6kpl)

1ps (200 g) suomalaisia herneitä (pakaste)
1/2dl minttua hienonnettuna
1/2prk (à 125 g) ricottajuustoa
1 kananmuna
1/2dl vehnäjauhoja 
2tl sitruunanmehua 
1/2tl suolaa 
ripaus mustapippuria 
öljyä paistamiseen

Lisäksi
3 kananmunaa
1/2prk(125 g)ricottajuustoa
1tl sitruunankuorta raastettuna 
1tl sitruunanmehua 
ripaus suolaa 
1pkt (150 g) kylmäsavukirjolohta 
herneenversoja

Sulata pakasteherneet. Murskaa herneet karkeaksi haarukalla. Nypi mintut lehdet ja hienonna ne. Sekoita hernemurskan joukkoon minttu, ricotta, muna, jauhot, puristettu sitruunan mehu, suola ja pippuri. Jätä odottamaan täytteiden valmistuksen ajaksi.

Keitä kananmunat kypsiksi, noin 6 minuuttia. Jäähdytä, kuori ja halkaise munat.

Mausta ricotta raastetulla sitruunakuorella ja mehulla sekä ripauksella suolaa.

Paista hernemassasta lettupannulla öljyssä kuusi pientä pihviä. Päällystä pihvit sitruunaricotalla, munanpuolikkailla, savukalalla sekä herneenversoilla.


Uuniperunat tein rosamunda-potuista. Halkaisin ne kahtia, laitoin uunipellille, päälle oliiviöljyä suolaa ja pippuria, uuniin 225 astetta ja saivat siellä olla kunnes kypsiä. Täytteeseen tuli katkarapuja, yksi kermaviili, tilliä, pippuria, suolaa, valkosipulijauhetta, sitruunanmehua. Sekaisin ja pöytään tarjolle. Yksinkertaista, mutta todella hyvää. 

Tänään vuorossa onkin sitten se perinteisempi pääsiäismenu. Eilen tehtiin lammaspaistille marinadi ja laitettiin lammas marinoitumaan. Yöllä herättiin herätyskelloon ja pistettiin koko komeus uuniin, siellä se on saanut muhia miedolla lämmöllä yli 8 tuntia. Lampaan kanssa tehdään valkosipuliperunat, vihersalaatti ja kastike lampaasta irroneesta nesteestä ja kermasta. Nälkähän tässä tulee kun kertoilee näitä suunnitelmia! :D Jälkiruokaa meillä toimittaa mämmi ja suklaamunat. Mitään sen ihmeellisempää jälkiruokaa en tänä vuonna tehnyt. Kyllähän nuo riittää saamaan suun makiaksi.

Lempeää lankalauantain jatkoa!
-Saija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti